Arvon myyminen: Lähteitä ja lisätietoja

LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:

Pöyry, E., Parvinen, P., & Martens, J. (2021). Effectiveness of value calculators in B2B sales work–Challenges at the sales-call level. Journal of Business Research126, 350-360.

Terho, H., Haas, A., Eggert, A., & Ulaga, W. (2012). ‘It’s almost like taking the sales out of selling’—Towards a conceptualization of value-based selling in business markets. Industrial Marketing Management41(1), 174-185.

Töytäri, P., & Rajala, R. (2015). Value-based selling: An organizational capability perspective. Industrial Marketing Management45, 101-112.

Terho, H., Eggert, A., Haas, A., & Ulaga, W. (2015). How sales strategy translates into performance: The role of salesperson customer orientation and value-based selling. Industrial Marketing Management45, 12-21.

Töytäri, P., Alejandro, T. B., Parvinen, P., Ollila, I., & Rosendahl, N. (2011). Bridging the theory to application gap in value‐based selling. Journal of Business & Industrial Marketing.

Kienzler, M., Kindström, D., & Brashear-Alejandro, T. (2019). Value-based selling: a multi-component exploration. Journal of Business & Industrial Marketing.

Mullins, R., Menguc, B., & Panagopoulos, N. G. (2020). Antecedents and performance outcomes of value-based selling in sales teams: a multilevel, systems theory of motivation perspective. Journal of the Academy of Marketing Science48(6), 1053-1074.

Khalifa, A. S. (2004). Customer value: a review of recent literature and an integrative configuration. Management decision.

1990-luvulla yleistyi voimakkaasti ydinosaamiseen keskittymisen ideologia kaikkien eri toimialojen yrityksissä. Vaikka yrityksistä tuli omilla erikoisaloillaan yhä fokusoituneempia ja tuotteista ja palveluista yhä tehokkaampia ja kehittyneempiä, yleistyi samalla myös tähän liittyvä ongelma. Markkinoinnin grand old man Philip Kotler on kutsunut tätä ongelmaa ”markkinalikinäköisyydeksi”. Tällöin keskitytään liikaa yksittäiseen tuotteeseen tai palveluun, jolloin syntyy ymmärtämättömyys hyödyistä ja kokemuksista, mitä niillä oikeastaan saavutetaan. Tämähän on historiassa klassisesti aina ollut ongelma yrityksissä, jotka ovat hyvin keskittyneitä tuotteisiin ja teknologioihin, mutta 1990-luvulta alkaen siitä tuli monien erilaisten yritysten ongelma. Voimakkaasti kilpaillussa globaalissa ympäristössä, joka vaikuttaa välillisesti myös kotimaisiin palvelumarkkinoihin, haetaan erilaistumista tuotedifferoinnilla ja teknologisella osaamisella. Hyvin pian keskitytään harjanvarren suunnitteluun eikä harjaamisen edistämiseen.

Tämän ongelman vastapainoksi yritykset ovat lähteneet kehittämään tapoja, joilla voidaan siirtyä sisäisten prosessien optimoinnista ja tarkkailusta parempien hyödyntämistapojen rakentamiseen ja tuottavien asiakassuhteiden ylläpitoon. Hyöty on uudelleen määritelty – ei siis pohdita, onko tästä hyötyä meille myyjänä, vaan mikä on se kokonaisvaltainen positiivinen vaikutus, jonka me myyjänä tuomme asiakkaan liiketoimintaan. Jalostusarvo, arvonluonti, arvoketjut ja arvoverkostot eivät sinänsä ole uusia asioita, mutta arvomyynti on kehittynyt laajemmassa mittakaavassa elävän elämän käytännöiksi vasta 2000-luvulla.

Klassinen teorian mukaan arvon muodostumisen malli erottelee toimivuuden, ratkaisun, tarkoituksen ja kokemuksen osina kohti arvokeskeistä ajattelutapaa yhdessä asiakkaan kanssa.

Arvo kasautuu näiden summana. ”Toimivuus” tarkoittaa sitä lopputulosta, jonka asiakas saa tuotteen ominaisuuksilla. ”Ratkaisu” laajentaa tarjontaa sisältämällä tukifunktioita, jotka asiakas on yleensä itse hoitanut. ”Kokemus” lisää aineettomia ominaisuuksia tarjontaan. Tämä ottaa huomioon niin rationaaliset kuin myös emotionaaliset odotukset. ”Tarkoitus” viittaa kokemukseen, joka tukee asiakkaan todellista tarvetta. Toisin sanoen tässä kohtaa asiakas kokee tarjonnan yhtenevänä hänen omien uskomustensa ja tarpeellisina koettujen tehtävien kanssa.

Hyvä myyjä osaakin niin puheessaan, esityksessään kuin tarjouksessaan viitata kaikkiin näihin. Tämä lähestymistapa olettaa, että asiakkaan hyödyt ovat kustannuksia suuremmat, eli mahdollisuus asiakaslisäarvon luomiseen on olemassa. Olettamalla, että asiakas on kiinnostunut ostamaan ja ymmärtää, miksi ostaminen on ylipäätään tarpeellista, myyjä voi keskittää aikansa ja resurssinsa lisäarvon eri näkökulmien esille tuomiseen. Tämä on myös yksi kaikkein parhaita lähtökohtia, mikäli halutaan välttää vain hinnasta puhumista.

Arvoperusteisen myynnin toteuttamisen vaiheet ovat käytännössä seuraavat:

  1. Myyjät ymmärtävät asiakkaiden liiketoimintaprosesseja. Keskustelut tuote- ja palvelukehityksestä ja tuotannosta ovat tärkeitä ymmärryksen saavuttamisessa ja sen julki tuomisessa asiakkaalle.
  2. Myyjät ja ostajat jakavat tietoa asiakkaan liiketoimintaprosessien parantamisen mahdollisuuksista.
  3. Lisäarvo lasketaan auki arvolaskureilla ja sopimukset tehdään tämän tiedon valossa.
  4. Myyjät käynnistävät ja osallistuvat toimituksen, asennuksen ja hyödyntämisen aloittamiseen.
  5. Myydyn tuotteen, palvelun tai ratkaisun vaikutus asiakkaalle varmennetaan.

Kootut vinkit arvomyynnin toteuttamiseksi käytännössä:

Arvoperusteisen hinnoittelun perusasiat pähkinänkuoressa:

Muutamia arvoperusteiseen hinnoitteluun liittyviä käsitteitä: